18 Mart 2013 Pazartesi

ŞARAPCILIK


           Şarabın başkenti Şarköy'de Bağbozumu


     

  Şimdiye kadar hiç bağ bozumu izlemediyseniz, Şarköy'de 15 Ekim'e  kadar sürecek son bağ bozumunu kaçırmayın. Ülkemizin en çok  şaraplık üzüm üreten bu şirin ilçesinde hiç sıkılmayacaksınız..

    Türkiye'nin en çok şaraplık üzüm üretilen, en çok şarap fabrikasına sahip olan Tekirdağ'ın Şarköy ilçesindeyiz. Şarköylüler ilçelerini 'şarabın başkenti' olarak niteliyor. Şarköy'de ağustos ortalarında başlayan bağbozumu hareketliliği, 15 Ekim tarihine kadar devam ediyor. Eylül ayında ilçe sınırları içine girdiğinizde yol kenarlarında üzüm kesen kadınları, kasa taşıyan erkekleri, yollarda üzüm yüklü 'pırpır' denilen küçük motorlu araçları, traktörleri görürsünüz. Sabah güneşi henüz doğmadan bağcı ailesi yollara düşer. Evlerinden biraz uzaklıktaki bağlarına üzüm kesmeye, onların diliyle söylersek 'bağ bozmaya' giderler. Tatil günüyse, aile bireyleri çocuklarını da yanında götürmeyi unutmaz. Bağlık alan yükseklerde ise, ailenin eşeği, katırı da bağ bozumu ritüeline eşlik eder. Güneş tepeye çıkıncaya kadar, yani öğlen saatlerine kadar üzümler özenle kesilip, çürükleri ayıklanarak bağın hemen yanındaki, şarap fabrikalarının verdiği plastik kasalara istiflenir. Eşek ve katırla düz alana inilecekse, üzümler küfelere yüklenir. Kiremit kırmızısı bağ yaprakları arasından, şaraba dönüşecek üzüm salkımları, konuldukları sepetlerin yüklendiği traktörlerle birkaç kilometre ilerideki şarap fabrikalarına, şarap mağazalarına yolculuğa hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder